Fermentowane mleko modyfikowane: aktualny stan wiedzy


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Fermentowane mieszanki mleczne dla niemowląt produkowane są na bazie mleka krowiego fermentowanego przez bakterie kwasu mlekowego
i stanowią jeden z rodzajów pokarmów dla niemowląt, dostępny w wielu europejskich krajach. Jako że nie zawierają one żywych
bakterii, nie są probiotykami, jednak obecność produktów metabolizmu bakterii może wpływać na działanie przewodu pokarmowego.
Przeprowadzone dotychczas badania wskazują, że fermentowane mleko modyfikowane może być bezpiecznie stosowane u noworodków,
niemowląt i małych dzieci oraz potencjalnie może korzystnie wpływać na przebieg często występujących u dzieci objawów ze strony przewodu
pokarmowego. Poniżej przedstawiono wyniki systematycznego przeglądu piśmiennictwa przeprowadzonego przez Szajewską i wsp.
uwzględniającego wyniki badań klinicznych z randomizacją z ostatnich 10 lat dotyczących bezpieczeństwa i efektów stosowania fermentowanego
mleka modyfikowanego.

Abstract:

Fermented infant formulas are based on cow’s milk fermented using lactic acid producing bacteria and are widely available in many European
countries. The formulas contain products of bacterial metabolism, but do not contain significant amounts of viable bacteria and
therefore may not be classified as probiotics. Previous publications indicated that they can be used safely in nutrition of neonates, infants
and young children and that they may have a beneficial effect on common GI-symptoms in infants. The results of a conducted by Szajewska
et al. systematic review of publications from the last 10 years regarding the effects and safety of the administration of fermented infant
formulas are presented below.



author-image

Jędrzej Sarnecki