Czy możliwa jest profilaktyka celiakii?


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Zgodnie z aktualnymi, nadal obowiązującymi (luty 2015) zaleceniami, zarówno europejskimi, jak i polskimi, w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia
celiakii należy unikać zbyt wczesnego (< 4 miesiąca życia), ale i zbyt późnego (≥ 7 miesiąca życia) wprowadzania glutenu do diety niemowlęcia.
Ponadto, według zaleceń, gluten należy wprowadzać stopniowo, jeszcze w okresie, kiedy dziecko jest karmione piersią. W artykule podsumowano
nowe dane, wskazujące, że w grupach zwiększonego ryzyka rozwoju celiakii czas wprowadzania glutenu do diety niemowlęcia, jak również karmienie
piersią nie wpływają na ryzyko wystąpienia choroby. Konieczna jest zatem aktualizacja zaleceń dotyczących zasad wprowadzania glutenu do diety
niemowląt.

Abstract:

Currently, it is still (February 2015) recommended to avoid both early (less than 4 months of age) and late (7 or more months of age) gluten introduction
and to introduce gluten while the infant is still being breastfed to reduce the risk of coeliac disease. This paper summarizes new evidence on early
feeding practices and the risk of coeliac disease. These new data, mainly from randomized controlled trials, showed that infant feeding practices
(breastfeeding, time of gluten introduction) have no effect on the risk of developing coeliac disease during childhood. Therefore, an update of current
recommendations on gluten introduction is needed.



author-image

Małgorzata Pieścik-Lech

author-image

Anna Chmielewska

author-image

Hanna Szajewska