Hipolaktazja i nietolerancja laktozy – fakty i mity


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Hipolaktazja to stan obniżonej aktywności laktazy, który może doprowadzić do zaburzenia trawienia laktozy. Przyczyna hipolaktazji może być pierwotna
– uwarunkowana genetycznie lub wtórna, spowodowana np. dysbiozą jelitową, celiakią, ostrymi i przewlekłymi infekcjami przewodu pokarmowego.
Pomimo szeroko rozpowszechnionej pierwotnej hipolaktazji, nietolerancja laktozy, czyli zespół objawów chorobowych spowodowany spożywaniem laktozy,
występuje rzadko. W pracy opisano znaczenie biologiczne laktozy, postacie hipolaktazji, metody diagnostyki oraz postępowanie w nietolerancji laktozy.

Abstract:

Hypolactasia is a deficiency of lactase activity, which may lead to lactose malabsorbtion. Hypolactasia could be genetically determined (primary
hypolactasia) or secondary caused by e.g. intestinal dysbiosis, celiac disease, acute and chronic infections of the gastrointestinal tract. Despite widespread
primary hypolactasia, lactose intolerance, which is a set of symptoms appearing after ingestion of lactose, occurs much less frequently. The paper
discusses the importance of lactose biological function, the types of hypolactasia, diagnostic methods and management of lactose intolerance.



author-image

Jerzy Socha

author-image

Bożena Cukrowska