Jak zapobiegać alergii na pokarm w 2016 roku?


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

W artykule podsumowano aktualne (2016) dane dotyczące możliwości zapobiegania alergii na pokarm poprzez wczesne interwencje żywieniowe.
Bez względu na ryzyko wystąpienia alergii celem, do którego należy dążyć, jest wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia dziecka.
W przypadku niemowląt z grupy podwyższonego ryzyka choroby alergicznej (tzn. alergia udokumentowana u rodziców i/lub rodzeństwa), które nie mogą
być karmione wyłącznie piersią, można rozważyć zastosowanie preparatu mlekozastępczego o potwierdzonej zmniejszonej alergenności, głównie jako
profilaktykę wystąpienia atopowego zapalenia skóry (chociaż istnieją odmienne opinie). Nie zaleca się unikania lub odraczania wprowadzania potencjalnie
alergizujących pokarmów u niemowląt z grupy ryzyka wystąpienia alergii, jak też u nieobciążonych takim ryzykiem. Nowe dane potwierdzają bezpieczeństwo
takiego postępowania, ale aktualnie dobrze udokumentowane jest tylko zmniejszenie ryzyka alergii na orzeszki ziemne. Opinie ekspertów odnośnie
do zasadności stosowania pro- i prebiotyków w zapobieganiu alergii są rozbieżne; przedmiotem dyskusji pozostaje wybór skutecznego pro-/prebiotyku.

Abstract:

The paper summarizes current recommendations on the prevention of food allergy in children through early dietary modifications. Exclusive breastfeeding
for 6 months is a desirable goal. Infants with a documented hereditary risk of allergy (i.e., an affected parent and/or sibling), who cannot be breastfed
exclusively, may receive a formula with confirmed reduced allergenicity as a means of reducing the risk of atopic dermatitis, although different opinions
exist. There is no convincing scientific evidence that the avoidance or delayed introduction of potentially allergenic foods reduces allergies in infants considered
to be at increased risk for the development of allergic diseases or in those not considered to be at increased risk. New data confirm the safety of
early introduction of potentially allergenic foods, although strong data on the efficacy of such approach apply mainly to peanut allergy. Different opinions
exist with regard to the use of pro/prebiotics for preventing allergy as it remains unclear which pro/prebiotic may be considered.



author-image

Hanna Szajewska