Suplementacja w żywieniu kobiet w okresie ciąży i laktacji – aktualne spojrzenie


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

W okresie ciąży i laktacji istotna jest odpowiedzialnai świadoma postawa kobiety w kwestii stylu życia,w tym postępowania żywieniowego. Celem pracybyło przedstawienie aktualnych zaleceń dotyczącychsuplementowania wybranych składników odżywczychw dietach kobiet w okresie ciąży i laktacji. Na podstawiepiśmiennictwa z lat 2001-2010 przeanalizowanozalecenia dotyczące podaży energii i składników odżywczych,w tym witamin i składników mineralnychdla kobiet w okresie prokreacyjnym. W zależności odnawyków żywieniowych i przynależności do grupy ryzyka,suplementacja witaminowo-mineralna w okresieciąży i laktacji powinna być ustalana indywidualniedla każdej kobiety. Aktualnie uważa się, że suplementacjaselektywna, czyli podawanie najczęściej niedoborowych,ważnych z punktu widzenia fizjologii ciążyi laktacji składników odżywczych – kwasu foliowego,witaminy D, żelaza, DHA, w tej grupie pacjentów jestkorzystnym rozwiązaniem.

Abstract:

Maintaining a healthy lifestyle including a balanced dietand proper nutritional behaviours is a matter of greatimportance during pregnancy and lactation. The aim ofthe paper was to present the current recommendationson supplementation of selected nutrients in pregnantand lactating women. On the basis of the review ofscientific papers published between 2001 and 2010,authors analysed recommendations for energy, macronutrients,vitamins and minerals intake for women inreproductive age. Vitamins and minerals supplementationought to be administrated individually for eachwoman with reference to her nutritional behavioursand the potential risk of developing diet-related diseases.The selective supplementation is currently consideredas the best method to provide the adequateintake of the nutrients important during pregnancy andlactation, such as folic acid, vitamin D, iron, DHA.

author-image

Małgorzata Więch

author-image

Halina Weker