Diety eliminacyjne w diagnostyce i leczeniu alergii na białka mleka krowiego


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Alergia na białka mleka krowiego (ABMK) to najczęstszy typ alergii na pokarmy, o narastającym trendzie występowania. Jedyną skuteczną metodą postępowania
jest eliminacja białek mleka krowiego z diety. Powinna być ona poprzedzona odpowiednią diagnostyką, na którą składa się zastosowanie diety eliminacyjnej w celu diagnostycznym z następującą po niej doustną próbą prowokacji. Prawidłowo rozpoznana ABMK wymaga zastosowania diety bezmlecznej do czasu nabycia tolerancji.
Opierając się na międzynarodowych wytycznych, w artykule omówiono zasady prowadzenia diety diagnostycznej oraz leczenia dietetycznego dzieci z ABMK w zależności od stopnia ciężkości choroby. Przedstawiono podstawowe rodzaje mieszanek mlekozastępczych oraz zasady ich stosowania.

Abstract:

Cow’s milk protein allergy is the most common type of food allergy, with the growing trend of occurrence. The only effective way to proceed is to
eliminate cow’s milk protein from the diet. Such a rigorous procedure must be preceded by a proper diagnosis, which consists of the use of an elimination
diet for diagnostic purposes, with a subsequent oral food challenge. Properly diagnosed cow’s milk protein allergy requires the using of nondairy diet until the acquisition of tolerance. This article, based on international guidelines, discusses the principles of elimination diet for diagnosis and dietary management of children with cow’s milk protein allergy, depending on the severity of the disease. The basic types of substitute formulas and the rules for their application are presented.



author-image

Aneta Krogulska