Suplementacja witaminy D u ludzi dorosłych – wytyczne


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Witamina D jest niezbędna do utrzymania prawidłowejgospodarki wapniowo‑fosforanowej w organizmie (działanieklasyczne) oraz do zapewnienia prawidłowegofunkcjonowania wielu tkanek, narządów, komórek niezwiązanychz gospodarką mineralną (działanie nieklasyczne).Niedobór witaminy D wywołuje u dorosłych osteomalację,zwiększa ryzyko złamania w osteoporozie,sprzyja rozwojowi chorób układu sercowo‑naczyniowego,cukrzycy typu 1 i 2, stwardnienia rozsianego, chorobyLeśniowskiego‑Crohna oraz nowotworów: m.in. rakajelita grubego, piersi i gruczołu krokowego1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.Przyczyny niedoboru witaminy D u zdrowej populacji tozmniejszenie syntezy skórnej, a także niedostatecznapodaż tej witaminy z dietą i w suplementach. Niedobórwitaminy D (poziom 25(0H)D poniżej 20 ng/ml)jest powszechny. Występuje u kilkudziesięciu procentzdrowych ludzi w wielu regionach świata, niezależnieod rasy, płci i wieku. Ustalona przez Food and NutritionBoard w 1997 roku dawka dziennego spożycia witaminyD (RDA) w świetle obecnej wiedzy jest niewystarczająca.Największą barierą jest to, że dawka 50 μg/dobęstanowi górną granicę w suplementach żywieniowych. W świetle aktualnej wiedzy uważa się, że dorośli wymagająpodaży minimum 800–1000 j.m./dobę w przypadkuniedostatecznej ekspozycji na światło słoneczne (wPolsce od października do kwietnia). Dawkę tę należypodawać wszystkim osobom unikającym ekspozycjina promienie słoneczne oraz po 65. r.ż. ze względu naobniżoną syntezę skórną witaminy D oraz udowodnionedziałanie przeciwzłamaniowe i przeciwupadkowe.

Abstract:

Vitamin D is necessary for maintaining appropriate calciumand phosphate homeostasis in the body (classicalfunction) and for ensuring appropriate functioningof many tissues, organs, cells not related to mineraleconomy (nonclassical function). Vitamin D deficiencycauses in adults osteomalacia, increases the risk offractures in osteoporosis, conduces the development ofcardiovascular diseases, diabetes type 1 and 2, multiplesclerosis, Lesniowski‑Crohn disease and cancer, amongthem colon, breast, and prostate cancer.The causes for vitamin D deficiency in healthy populationare: decreased level of cutaneus synthesis as wellas inadequate intake of Vitamin D in food and in supplements.Vitamin D deficiency (level 25(OH) D below20 ng/ml) is common. It occurs in several dozen percentof healthy persons in many regions of the world, independentof race, gender and age. The daily dosage ofVitamin D consumption as set by Food and NutritionBoard in 1997 is insufficient. The biggest obstacle isthat the dosage of 50 μg/day is the highest level infood supplements. Nowadays, it is recommended thatadults require a minimum of 800–1000 j.m./day when the exposition to the sun is inadequate (in Poland fromOctober to April). This dosage should be given to allpersons who avoid being exposed to sunlight and topersons older than 65 years because of decreased skinsynthesis of Vitamin D and proven antifracture andantifalls effects.



author-image

Jacek R. Imiela

author-image

Magdalena Walicka

author-image

Marek Tałałaj

author-image

Wanda Horst-Sikorska

author-image

Ewa Sewerynek

author-image

Magdalena Ignaszak-Szczepaniak

author-image

Ewa Marcinowska-Suchowierska