Alergia na białka mleka krowiego – teoria i praktyka. Część I. Obraz kliniczny i zasady rozpoznawania


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Białka mleka krowiego (BMK) są najczęstszą przyczyną alergii na pokarm u dzieci. Alergia na BMK rozpoczyna się zwykle w 1. roku życia i trwa kilka lat.
Obraz kliniczny jest bardzo różnorodny. Alergia na BMK może prowadzić do upośledzenia rozwoju dziecka, a nawet stanowić bezpośrednią przyczynę zagrożenia
życia. Wczesne i poprawne rozpoznanie jest niezwykle ważne dla wprowadzenia właściwej diety leczniczej będącej warunkiem prawidłowego
wzrostu i rozwoju dziecka. W artykule przedstawiono historię naturalną alergii na BMK, objawy kliniczne, zasady rozpoznawania, przydatność i bezpieczeństwo
próby prowokacji BMK oraz zasady interpretacji badań diagnostycznych.

Abstract:

Cow’s milk proteins are the most common cause of food allergy in children. Cow’s milk allergy (CMA) starts usually in the first year of life and last several
years. The clinical manifestations of CMA are very variable. CMA may lead to failure to thrive and may be life-threatening. Early and proper diagnosis is extremely
important to initiate the appropriate diet that allows normal growth and development. The natural history of CMA, symptoms and diagnostic rules
including value and safety of oral food challenge and interpretation of diagnostic tests are described.



author-image

Łukasz Błażowski

author-image

Ryszard Kurzawa