Alergia na białka mleka krowiego – teoria i praktyka. Część II. Zasady leczenia dietetycznego – znaczenie mieszanek aminokwasowych


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Leczenie alergii na białka mleka krowiego polega na stosowaniu diety bez mleka i jego produktów z równoczesną substytucją mleka mieszanką o wysokim
stopniu hydrolizy lub mieszanką aminokwasową. Wybór mieszanki podyktowany jest wiekiem dziecka, ciężkością objawów klinicznych oraz odpowiednim
składem produktu dostarczającym energii, białka, wapnia, żelaza oraz witamin. Zastosowanie mieszanki o mniejszej wartości żywieniowej może prowadzić
do zaburzenia rozwoju dziecka i niedoborów żywieniowych. Mieszanki aminokwasowe są preparatami pierwszego wyboru w przypadku ciężkich
postaci alergii na białka mleka krowiego, jako że gwarantują właściwą wartość energetyczną, podaż wapnia i żelaza także dla dzieci powyżej 1. roku życia.

Abstract:

The management of cow’s milk allergy comprises the avoidance of cow’s milk and cow’s milk products and dietary substitution with extensively hydrolysed
formula or amino-acid formula. The choice of the formula should take into account the age of the child, the severity of clinical symptoms and appropriate
nutritional composition of the formula providing energy, protein, calcium, iron and vitamins. Nutritionally incomplete formulas can lead to faltering growth
and nutritional deficiencies. Amino-acid formulas are suitable first line formulas for severe cow’s milk allergy and are available for use in children over 1 year
old when allergic child require additional energy, calcium and iron.



author-image

Łukasz Błażowski

author-image

Ryszard Kurzawa