Programowanie mikrobiotyczne i żywieniowe – znaczenie mikrobiomu i wczesnej ekspozycji na potencjalne alergeny pokarmowe w rozwoju alergii


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Mikrobiotyczna teoria rozwoju alergii zakłada, że obserwowany od dziesięcioleci wzrost występowania alergii w krajach wysoko rozwiniętych wiąże się
z zaburzeniami w składzie mikrobioty jelitowej. Tworzenie mikrobioty jelitowej zależy od wielu czynników i trwa ok. 1000 dni życia, włączając okres prenatalny.
W tym czasie mikrobiota programuje funkcjonowanie niedojrzałego układu immunologicznego dziecka w kierunku tolerancji immunologicznej.
Rozwój tolerancji jest również uzależniony od wczesnej ekspozycji na potencjalne alergeny pokarmowe, co określa się mianem programowania żywieniowego.
W artykule opisano koncepcję programowania mikrobiotycznego i żywieniowego oraz ich znaczenie w prewencji pierwotnej alergii.

Abstract:

The microbial theory of allergy development assumes that the increase in the occurrence of allergies in highly developed countries observed for decades
is associated with disorders in the composition of intestinal microbiota. The formation of intestinal microbiota depends on many factors and lasts about
1000 first days of life, including the prenatal period. During this time, microbiota programs the functioning of the immature immune system of the child
towards immune tolerance. The development of tolerance is also dependent on the early exposure to potential food allergens, which is called nutritional
programming. The article describes the concept of microbial and nutritional programming and their importance in the prevention of primary allergy.


6 zł

author-image

Bożena Cukrowska