Profilaktyka alergii na pokarmy ze szczególnym uwzględnieniem alergii na białka mleka krowiego


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Według danych epidemiologicznych najczęstszą postacią alergii na pokarmy u najmłodszych dzieci jest alergia na białka mleka krowiego (ABMK). Obecnie uważa się, że co trzecie dziecko w Europie jest narażone na wystąpienie alergii na pokarmy. Bardzo ważne jest zatem oszacowanie ryzyka rozwoju tego schorzenia u tych niemowląt, u których występuje obciążenie genetyczne i/lub środowiskowe lub pojawiają się objawy patologiczne związane ze spożywaniem mleka krowiego. W przypadku dzieci z grupy ryzyka alergii powinno się podjąć wczesne działania profilaktyczne polegające na modyfikacji sposobu żywienia w celu ochrony przed wystąpieniem reakcji nadwrażliwości oraz w celu rozwoju i utrzymania tolerancji immunologicznej. W artykule przedstawiono najnowsze poglądy na temat sposobu żywienia oraz roli czynników dietetycznych w profilaktyce alergii na pokarmy. 

Abstract:

According to epidemiological data, cow’s milk protein is the leading cause of allergy in infants and young children. A widespread opinion among the medical community exists that every third child in Europe is at risk of developing a food allergy. Thus the estimation of the risk of allergy in children, who are exposed to genetic and/or environmental factors or present symptoms that can be related to intake of cow’s milk, is very important. Because the sensitization and food allergy can occur in infancy, it appears that prevention strategies in form of early dietary interventions could prevent the development of allergic reaction and generate immunological tolerance for oral antigens. The paper outlines current recommendations for diet modification and the role of nutritional factors in prevention of food allergy. 


6 zł

author-image

Wanda Furmaga-Jabłońska