Oligosacharydy w pokarmie kobiecym i mleku modyfikowanym


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Oligosacharydy pokarmu kobiecego (ang. human milk oligosaccharides, HMO) pod względem ilości stanowią trzeci składnik mleka matki. Ich obecność w znacznym stopniu decyduje o różnicach pomiędzy mlekiem kobiecym a mlekiem modyfikowanym. Nowoczesne metody biotechnologiczne pozwalają obecnie na produkcję przynajmniej niektórych HMO, w tym 2’fukozylolaktozy (2’FL) i lakto-N-neotetraozy (LNnT). W artykule podsumowano odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące HMO oraz omówiono wyniki pierwszych badań z randomizacją oceniających bezpieczeństwo i efekty kliniczne stosowania mleka dla niemowląt zawierającego 2’FL i LNnT.

Abstract:

Human milk oligosaccharides (HMOs) are the third most abundant component of human milk. The presence of HMOs is one of the largest differences in the composition of breast milk and infant formula. Currently, biotechnology allows producing large amounts of HMOs such as 2-fucosyllactose (2’FL) and lacto-N-neotetraose (LNnT). This review provides answers to frequently asked questions related to HMOs in breast milk. It also discusses the results of the first randomized controlled trials evaluating the safety and efficacy of 2’FL and LNnT added to infant formulas. 


6 zł

author-image

Hanna Szajewska