Przetrwała alergia na białka mleka krowiego. Część I: Epidemiologia i historia naturalna alergii na białka mleka krowiego. Predykcja przetrwałej alergii na białka mleka krowiego


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Białka mleka krowiego są uznawane za najczęstszą przyczynę alergii pokarmowej u najmłodszych dzieci, przy czym uważa się, że ok. 70-80% tych pacjentów osiąga trwałą tolerancję immunologiczną do ukończenia 3. roku życia. Doniesienia z ostatnich lat wskazują, że odsetek chorych z przetrwałą alergią na białka mleka krowiego (ABMK) może być wyższy, niż wcześniej sądzono. W artykule przedstawiono zagadnienia z zakresu epidemiologii i historii naturalnej ABMK, a także aktualnych możliwości predykcji jej przetrwałej postaci. 

Abstract:

Cow’s milk proteins are considered to be the most common cause of food allergy in the youngest children, with approximately 70-80% of them believed to achieve lasting immune tolerance by the age of 3. Recent reports indicate that the percentage of patients with persistent allergy to cow’s milk proteins may be higher than previously thought. The paper presents issues in the field of epidemiology and natural history of allergy to cow’s milk proteins, as well as current possibilities of predicting its persistent form. 


6 zł

author-image

prof. dr hab. n. med. Mieczysława Czerwionka-Szaflarska

author-image

Martyna Rekowska