UWAGA!
Wszystkie zamówienia złożone od 23 kwietnia zostaną zrealizowane (wysłane) dopiero 29 kwietnia.
Za utrudnienia przepraszamy
Diagnostyka i leczenie alergii na białka mleka krowiego. Stanowisko Sekcji Alergii na Pokarmy Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci
Słowa kluczowe / Keywords:
Streszczenie:
Alergia na białka mleka krowiego (ABMK), dotycząca w Polsce ok. 1% pacjentów poniżej 2. roku życia, stanowi najczęstszą postać alergii na pokarm u niemowląt
i małych dzieci. W 2015 r. opublikowano stanowisko dotyczące przeprowadzania doustnej próby prowokacji (DPP), a w 2017 r. – diagnostyki i leczenia
alergii na pokarmy. Niniejszy dokument jest aktualizacją obu tych stanowisk, skupia się na diagnostyce i leczeniu wyłącznie ABMK. Został opracowany
przez Sekcję Alergii na Pokarmy Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (PTGHiŻD) oraz grupę zaproszonych ekspertów
reprezentujących różne specjalności (pediatrów, alergologów, gastroenterologów i dietetyków). Stanowisko opracowano na podstawie opublikowanych
wiarygodnych wytycznych towarzystw naukowych, renomowanych instytucji i zespołów ekspertów, które zaadaptowano do warunków polskich.
Abstract:
Cow’s milk protein allergy, affecting approximately 1% of children younger than 2 years of age in Poland, is the most common food allergy in infants and
young children. Two position papers on conducting an oral food challenge and the diagnosis and management of food allergy were published in 2015
and 2017, respectively. This document is an update of earlier documents; however, it focuses on the diagnosis and management of cow’s milk allergy only.
The document was developed by the Food Allergy Section of the Polish Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition and invited experts representing paediatricians, allergologists, gastroenterologists, and dieticians. The document was developed by adapting trustworthy guidelines
developed by scientific societies, renowned institutes, and expert organizations.