Nadwrażliwość na pokarm – dolegliwości po spożyciu pokarmów to nie tylko alergia pokarmowa.


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

W pracy przedstawiono podział i charakterystykę nadwrażliwości pokarmowej. Wykazano podobieństwo obrazu klinicznego alergii pokarmowej i – występującej częściej – niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej (NNP), w mechanizmach których mogą być zaangażowane te same mediatory i komórki efektorowe, a w dodatku wywołują je te same grupy pokarmów. Rozpoznanie typu nadwrażliwości pokarmowej jest trudne, zwłaszcza u osób z chorobami alergicznymi – u nich NNP występuje znacznie częściej. Prowadzi to do utrzymywania się w społeczeństwie przekonania o bardzo wysokiej częstości alergii pokarmowej w każdym okresie życia.

Abstract:

The article presents the classification and the characteristics of food hypersensitivity. It demonstrates the similarity between the clinical picture of food allergy and the more frequent non-allergic food hypersensitivity (NFH) which both can use the same mediators and effector cells. Both are induced by the same groups of food. It is difficult to diagnose the type of food hypersensitivity, especially in those patients who suffer from food allergy and among whom NFH is observed much more frequently. It results in a popular opinion about high incidence of food allergy at all life stages.



author-image

Grażyna Czaja-Bulsa

author-image

Beata Brodzińska

author-image

Agata Marasz

author-image

Barbara Musiał

author-image

Aneta Szechter - Grycewicz