Różnice populacyjne w składzie mikroflory przewodu pokarmowego a działanie probiotyków w chorobach alergicznych.


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Mikrobiotyczna teoria rozwoju alergii zakłada, że zmieniona mikroflora (mikrobiota) jelitowa, zasiedlająca przewód pokarmowy w okresie niemowlęcym, może aktywować procesy immunologiczne proalergicznie. Probiotyki, modulując skład mikroflory, wpływają na kształtowanie ekosystemu jelitowego, dlatego znalazły zastosowanie w prewencji pierwotnej alergii i leczeniu chorób alergicznych. Efekty kliniczne działania probiotyków mogą zależeć zarówno od czynników genetycznych, jak i środowiskowych, wpływających na populacyjne zróżnicowanie mikroflory jelitowej. W pracy przedstawiono różnice populacyjne składu mikroflory jelitowej, które mogą wpływać na rozwój alergii i efekty działania probiotyków, oraz przegląd badań klinicznych oceniających skuteczność działania probiotyków w zapobieganiu i leczeniu alergii, w których zastosowano ten sam szczep probiotyczny w różnych populacjach. Omówiono również badania wykonane w populacji polskiej.

Abstract:

Microbial theory of allergy development assumes that the modified microflora (microbiota) colonizing the intestinal tract in infants can activate the immune system towards proallergic processes. Probiotics modulating the composition of the microflora affect the development of the intestinal ecosystem, and there fore found application in the primary prevention of allergy and inthe treatment of allergic diseases. Clinical effects of probiotics may depend both on genetic and environmental factors influencing population variation of the gut microflora. The paper presents a population-based differences in the composition of gut microflora, which may affect the development of allergies and a review of clinical trials evaluating the effectiveness of probiotics in the prevention and treatment of allergies, especially those using the same probiotic strain in different populations. Research performed in Polish population has also been presented.