Rola i zadania Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Celem pracy było przedstawienie roli i zadań Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA– European Food Safety Authority). EFSA zapewnia Komisji Europejskiej niezależne doradztwo naukowewe wszystkich sprawach, mających bezpośredni lub pośredni wpływ na bezpieczeństwo żywności. Jest to odrębny podmiot prawny, niezależny od innych instytucji unijnych. Utworzenie EFSA było jednym z kluczowych działań, opisanych w Białej Księdze Komisji o bezpieczeństwie żywności, która została opublikowana w styczniu 2000 r. Rozporządzenie 178/2002/WE, stanowiące podstawę prawną Urzędu, oficjalnie przyjęto28 stycznia 2002 r.

Abstract:

The aim of this study was to present the role and tasks of EFSA in providing food safety. The European Food Safety Authority (EFSA) provides the European Commission with independent scientific advice on all the matters that have a direct or indirect impact on food safety. It is a separate legal entity, independent from the other EU institutions. The establishment of EFSA was one of the key measures contained in the Commission’s White Paper on Food Safety, which was published in January 2000. The Regulation 178/2002/EC providing a legal basis for the Authority was formally adopted on 28 January 2002.



author-image

Hanna Mojska