Stosowanie diety bezglutenowej i bezkazeinowej w terapii dzieci z autyzmem – moda czy konieczność? Przegląd literatury naukowej i popularnonaukowej


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Wraz z obserwowanym w ostatnich latach wzrostem wskaźnika zapadalności na autyzm, zwiększa się liczba proponowanych form terapii, mających nacelu poprawę funkcjonowania dziecka we wszystkich jego sferach życiowych. Obecnie coraz większą popularnością cieszy się włączanie w tradycyjne postępowanie psychopedagogiczne interwencji biomedycznych, do których zaliczyć można stosowanie diety bezglutenowej i bezkazeinowej. Literatura popularnonaukowa, w tym rozmaite poradniki adresowane przede wszystkim do rodziców dziecka z ASD, obfituje w liczne doniesienia o pozytywnym wpływie diety na funkcjonowanie dziecka. Jednakże, jak się okazuje, nadal nieliczne badania naukowe dają niejednoznaczne wyniki. Niniejszy artykuł jestzatem próbą zestawienia tych dwóch źródeł danych stanowiąc przegląd zarówno badań naukowych jak i literatury skierowanej do rodziców i terapeutów dziecka z autyzmem.

Abstract:

Along with the observed increase of an index of autism spectrum disorders incidence of the number and variety of different therapies which are supposed to help children with ASD to adapt better in every aspect of their lives improves. There is also an evident change in psycho-pedagogical treatment as the biomedical therapies are being included more and more often. One of the most popular, although not proven yet, therapy is gluten-free and casein-freediet. There is a huge amount of data indicating the benefits of GFCF diet in self-help books for parents of individuals with ASD. However, results of empirical studies are still inconsistent. Thus, this article attempts to compare scientific data and popular science books for individuals with ASD and their families.



author-image

Sylwia Trambacz

author-image

Paulina Gołaska