Żywienie w mukowiscydozie.


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Mukowiscydoza to nieuleczalna choroba wrodzona, uwarunkowana genetycznie, która wśród rasy białej jest najczęstszą przyczyną śmierci w grupie chorób dziedziczonych w sposób autosomalny recesywny. Głównym celem terapii jest poprawa jakości i zwiększenie długości życia pacjentów. Do najważniejszych problemów u osób chorych należą powikłania ze strony układu oddechowego oraz zaburzenia funkcji przewodu pokarmowego. Problemy te powodują, że pacjenci z mukowiscydozą są znacznie bardziej narażeni na ryzyko niedożywienia niż osoby zdrowe. Z tego względu jednym z kluczowych elementów leczenia jest wczesne wdrożenie odpowiednio dobranej terapii żywieniowej, która nie tylko pozwala poprawić stan odżywienia, ale również wydolność układu oddechowego, odporność i ogólny stan zdrowia, znacznie zwiększając tym samym szanse pacjenta w walce z chorobą.

Abstract:

Cystic fibrosis is genetically determined lethal hereditary disease. Among Caucasians is the most common reason of death in group of diseases with autosomal recessive inheritance. The main goal of therapy is to improve the quality and increase the length of life. The most important problems of patients are complications of respiratory and gastrointestinal tract. Because of that people with cystic fibrosis are in the higher risk of malnutrition. Forthis reason, one of the key part of treatment is early implementation of appropriate nutritional therapy, which not only helps to improve the nutritional status but also increases respiratory capacity, improves overall health and therefore significantly increases the patient’s chances to fight the disease.



author-image

Małgorzata Matuszczyk