Jak zapobiegać alergii na pokarmy w 2014 roku?


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

<p>W artykule podsumowano praktyczne zalecenia dotyczące możliwości zapobiegania alergii na pokarm. Bez względu na ryzyko wystąpienia alergii, zalecane jest wyłączne karmienie piersią optymalnie przez pierwszych 6 miesięcy życia dziecka. Niemowlęta z grupy podwyższonego ryzyka wystąpienia choroby atopowej (tzn. atopia udokumentowana u rodzic&oacute;w i/lub rodzeństwa), kt&oacute;re nie mogą być karmione wyłącznie piersią, powinny otrzymać preparat mleko zastępczy o potwierdzonej zmniejszonej alergenności (hydrolizat serwatki o nieznacznym stopniu hydrolizy białka lub hydroliza kazeiny o znacznym stopniu hydrolizy) w celu profilaktyki wystąpienia reakcji alergicznych, przede wszystkim atopowego zapalenia sk&oacute;ry. Aktualnie nie zalecasię unikania lub odraczania wprowadzania potencjalnie alergizujących pokarm&oacute;w u niemowląt z grupy ryzyka wystąpienia alergii, jak też u nieobciążonych takim ryzykiem.</p>

Abstract:

<p>The paper summarizes current recommendations on the prevention of food allergy in children. Exclusive breastfeeding for 6 months is desirable. Infants with a documented hereditary risk of allergy (i.e., an affected parent and/or sibling) who cannot be breastfed exclusively should receive a formula with confirmed reduced allergenicity, i.e., a partially hydrolysed whey formula or extensively hydrolysed casein formula, as a means of preventing allergic disease, primarily atopic dermatitis. There is no convincing scientific evidence that the avoidance or delayed introduction of potentially allergenic foods reduces allergies in infants considered to be at increased risk for the development of allergic diseases or in those not considered to be at increased risk.</p>

author-image

Hanna Szajewska