Informacja żywieniowa jako element edukacji konsumentów


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

W pracy omówiono akty prawne obowiązujące aktualniew Polsce w zakresie podawania informacji naetykietach środków spożywczych oraz przedstawionozałożenia przygotowywanego projektu rozporządzeniaUE w tym zakresie. Na przykładach rozważono, czegokonsumenci mogą się dowiedzieć o produkcie orazwartości odżywczej, czytając informacje ogólne i jakiwpływ mogą mieć informacje tego typu na wybór produktui realizację prozdrowotnej diety. Uwzględnionotu przede wszystkim produkty dla dzieci, wskazując,że umiarkowana ilość spożywanej żywności, urozmaiconadieta oraz unikanie produktów będących źródłempustych kalorii są podstawą prawidłowego żywienia.

Abstract:

In this paper current law acts concerning the informationplaced on the food labels are discussed, as well asprinciples of the related EU directives, which are still inpreparation. It is considered whether label data like generalproduct’s information or sustenance can influenceproduct’s selection and realization of the health-promotingdiet. The emphasis is placed on food productsdestined for children. It is pointed out that moderateconsumption, diverse diet and avoidance of the „emptycalories” presents basis of balanced nutrition.



author-image

Hanna Kunachowicz

author-image

Beata Sińska