Rola FODMAP w zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego Część 1. Nietolerancja FODMAP. Patomechanizmy i obraz kliniczny


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Akronim FODMAP określa węglowodany: monosacharydy, oligosacharydy (w tym disacharydy) i alkohole wielowodorotlenowe, charakteryzujące się ograniczonym trawieniem lub wchłanianiem oraz szybką fermentacją, głównie w jelicie grubym. FODMAP występują powszechnie w pokarmach, a ich spożycie powoduje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Artykuł przedstawia informacje na temat budowy chemicznej, źródeł pokarmowych, mechanizmów zaburzeń trawienia i wchłaniania FODMAP oraz udziału tych związków w patogenezie zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego.

Abstract:

FODMAP are widespread in the diet and comprise monosaccharides, disaccharides, oligosaccharides and polyols. All dietary poorly absorbed short-chain carbohydrates have similar and additive effects in the intestine. The link between FODMAP intake and gastrointestinal symptoms is well established. This review describes the chemical structure, sources and mechanism of action FODMAP in the gut.

author-image

Katarzyna Przybyłowicz

author-image

Hanna Nosek

author-image

Elżbieta Jarocka-Cyrta