Patogeneza i objawy choroby trzewnej


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Celiakia definiowana jako trwała nietolerancja glutenu występuje u około 1% ogółu populacji i należy do najczęstszych przewlekłych chorób przewodu
pokarmowego. Rozwija się w każdym wieku, często w postaci nieklasycznej i subklinicznej. Gluten jest głównym czynnikiem zewnętrznym
indukującym celiakię u osób z genotypem HLA-DQ2 lub HLA-DQ8, jednak jego spożycie nie w pełni wyjaśnia patogenezę tej choroby. Ostatnie badania
wskazują na znaczącą rolę dysbiozy jelitowej w rozwoju celiakii. W artykule zawarto nowe spojrzenie na patogenezę celiakii oraz przedstawiono
definicje jej postaci zgodne z wytycznymi opracowanymi w Oslo w 2013 roku.

Abstract:

Coeliac disease (CD) defined as a permanent intolerance to gluten occurs in about 1% of the population, and is the most common chronic disease of the
gastrointestinal tract. CD develops at any age, often as non-classical or subclinical type. Gluten is the main external factor inducing CD in patients with
HLA-DQ2 and/or HLA-DQ8 genotypes, but its consumption does not fully explain CD pathogenesis. Recent studies indicate an important role of intestinal
dysbiosis in the development of coeliac disease. The present paper provides new insights into CD pathogenesis and describes definitions of clinical types
in accordance with the guidelines drawn up in Oslo in 2013.



author-image

Anna Szaflarska-Popławska

author-image

Bożena Cukrowska