Oznaczać czy nie oznaczać 25-hydroksywitaminę D: oto jest D(y)-lemat.


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Problem niewłaściwego zaopatrzenia w witaminę D, w tym deficytu zdefiniowanego jako 25(OH)D < 20ng/ml (50 nmol/l) oraz niedoboru przy wartościach 25(OH)D 21–29 ng/mL (51–74 nmol/l), stał się problemem o zasięgu globalnym. Deficyty witaminy D wiąże się z niewłaściwym rozwojemi mineralizacją tkanki kostnej u dzieci oraz z osteoporozą i osteomalacją u dorosłych. Dodatkowo dostępne są wyniki wielu badających związek między deficytem/niedoborem witaminy D a podwyższonym ryzykiem wielu schorzeń, w tym, cukrzycy typu 1, stwardnienia rozsianego, RZS, CVD, cukrzycy typu 2, wielu nowotworów, infekcji i zwiększonej umieralności. Czy zatem, wobec dostępnych danych sugerujących korzyści zdrowotne wynikające z właściwego zaopatrzenia w witaminę D, każdy powinien poddać się badaniu oceniającemu stężenie 25(OH)D? Biorąc pod uwagę koszty oznaczenia sugeruje się brak takiej konieczności wtedy gdy zarówno u dzieci jak i dorosłych zaopatrzenie z trzech podstawowych źródeł będzie zapewnione w sposób właściwy: 1) bezpieczna synteza skórna, 2) podaż witaminy D w diecie i 3) suplementacja witaminą D. W przypadku osób z grupy ryzyka deficytów witaminy D ocena stężenia 25(OH)D przed rozpoczęciem leczenia oraz badanie kontrolne tego metabolitu są zalecane.

Abstract:

It is now recognized that vitamin D deficiency, defined as a 25-hydroxyvitamin D < 20 ng/mL (50 nmol/l) and insufficiency 21–29 ng/mL (51–74 nmol/l) is a global health problem. Vitamin D deficiency is associated with poor bone development and mineralization during childhood and causes osteopenia, osteoporosis and osteomalacia in adults. In addition there have been a wide variety of association studies linking vitamin D deficiency and insufficiency with increased risk formany chronic illnesses including type 1 diabetes, multiplesclerosis, rheumatoid arthritis, cardio vascular disease, type 2 diabetes, several cancers, infectious diseases and increased mortality. With all of the health benefits should everyone be screened for vitamin D deficiency by measuring their blood level of 25-hydroxyvitamin D? The consensus is that this would be too expensive and not necessary as long as children and adults receive an adequate amount of vitamin D from three sources, i.e. sensible sun exposure, ingestion of foods containing vitamin D and vitamin D supplementation. For those who are at risk for vitamin D deficiency, screening their 25-hydroxyvitamin D followed by appropriate treatment and a follow up 25-hydroxyvitamin D is recommended.



author-image

Michael F. Holick