Leczenie dietetyczne dzieci z alergią na białka mleka krowiego.


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

<p>Pierwszym pokarmem wprowadzanym do diety dziecka, poza pokarmem kobiecym, są mieszanki mleczne. Dlatego też mleko postrzegane jest zar&oacute;wno przez rodzic&oacute;w, jak i lekarzy jako gł&oacute;wna przyczyna występowania u dziecka objaw&oacute;w, kt&oacute;re najczęściej kojarzone są z alergią pokarmową. Prowadzi to do nadrozpoznawalności alergii na mleko, nieuzasadnionego leczenia dietetycznego, a w konsekwencji do op&oacute;źnionego ustalenia właściwego rozpoznania, pogorszenia jakości życia całej rodziny, jakościowych zaburzeń odżywiania oraz wzrostu koszt&oacute;w społecznych, związanych z większymi wydatkami, jakie musi ponosić rodzina. Mieszanki lecznicze są dużo droższe niż mieszanki mleczne. W prezentowanej pracy przedstawiono zasady leczenia dietetycznego u dzieci z podejrzeniem alergii na mleko oraz z potwierdzonym rozpoznaniem w oparciu o wytyczne międzynarodowe, kt&oacute;re zostały opublikowane w ostatnich latach.</p>

Abstract:

<p>The first food in child&rsquo;s diet, except of breast milk, is milk formula. Therefore, milk is considered by parents and physicians as the main cause of symptoms that are usually associated with food allergy. It leads to the overdiagnosis of milk allergy, unjustified dietary treatment and, consequently, to the delay of correct diagnosis, deterioration in quality of life for family, nutrition disorders and increased social costs. Hydrolysed formulas are much more expensive than milk formulas. This article presents the principles of dietary therapy in children with suspected allergy to milk and with a confirmed diagnosis of milk allergy based on the international guidelines that have been recently published.</p>

author-image

Teresa Małaczyńska