Ocena sposobu żywienia noworodków i niemowląt do 12. miesiąca życia – wieloośrodkowe badanie ankietowe


Słowa kluczowe / Keywords:



Streszczenie:

Sposób żywienia w okresie noworodkowym oraz niemowlęcym jest niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju oraz zdrowia w przyszłości.
Karmienie naturalne, zgodnie z obowiązującymi zaleceniami, stanowi podstawowe źródło pożywienia dla niemowląt do 6. miesiąca życia. Dalsze rozszerzanie
diety i wprowadzanie posiłków stałych powinno być zgodne z obowiązującym schematem żywienia.


Cel pracy: Analiza sposobu żywienia noworodków i niemowląt do 12. m.ż. na podstawie badania ankietowego przeprowadzonego wśród reprezentatywnej
dla populacji polskiej grupy matek zdrowych noworodków urodzonych w terminie (wiek płodowy > 37. tygodnia ciąży).


Materiał i metody: Badaniami objęto 1679 kobiet, które urodziły w 42 losowo wybranych szpitalach w Polsce. Dane uzyskiwano na podstawie ankiet
przeprowadzonych po porodzie w szpitalu, przed wypisem oraz po 2., 4., 6. i 12. miesiącu, w okresie od 31 marca 2014 r. do 31 maja 2015 r.


Wyniki: Wykazano wysoki wskaźnik inicjacji karmienia piersią po porodzie (97%), jednakże zaobserwowano bardzo szybkie zaniechanie wyłącznego
karmienia piersią i karmienie mieszanką mleczną, niezgodnie z aktualnymi zaleceniami. Stwierdzono natomiast prawidłową częstość posiłków w ciągu
doby, zwłaszcza u niemowląt 6- i 12-miesięcznych, oraz właściwą suplementację witaminą D (99%).


Wnioski: Konieczna jest właściwa edukacja matek oraz personelu medycznego, nie tylko sprawującego opiekę nad matką i dzieckiem w okresie okołoporodowym, lecz także pediatrów, lekarzy rodzinnych, ginekologów i innych specjalistów. Pracownicy ochrony zdrowia, przede wszystkim lekarze,
stanowią dla rodziców wiarygodne źródło informacji medycznej, w tym również dotyczącej karmienia piersią.

Abstract:

Breastfeeding confer special nutritional and nonnutritional benefits to the infant and optimize infant, child, and adult health as well as child growth
and development. Recommendation of exclusive breastfeeding for about 6 months, followed by continued breastfeeding as complementary foods
are introduced, with continuation of breastfeeding for 1 year or longer as mutually desired by mother and infant.


Aim of the work: The aim of the study was to analyze the diet of newborns and infants up to 12 months, based on a survey conducted among a representative
population Polish mothers who born healthy babies with gestational age up to 37 weeks.


Material and methods: A total of 1679 women from 42 randomly selected hospitals in Poland were studied. The data obtained from surveys conducted
after giving birth in a hospital before discharge and after 2, 4, 6 and 12 months, during the period from 31.03.2014 to 31.05.2015.


Results: It has been shown a high rate of initiation of breastfeeding after birth (97%), but rapid abandonment of exclusive breast-feeding (43,5% in
the 2nd, 28,9%-in the 4th and 4% - in the 6th month of infant’s life) and formula feeding from the first days of life, contrary to current recommendations.
We found a more correct frequency of feedings during the day especially among infants 6 and 12 months old than it was some years ago and
also proper supplementation with vitamin D (99%).


Conclusions: It is necessary to correct the education of mothers and medical staff who take care of the mother and child during the perinatal period
but also pediatricians, family physicians, gynecologists and other specialists. Physicians are thought by parents as a source of reliable information to
help them make important decisions and solving problems related also to the natural feeding.



author-image

Martyna Hordowicz

author-image

Barbara Królak-Olejnik