Mikrobiota: Tajny sojusznik czy ukryty wróg?

2025-03-15

article image

Autor: Wojcech Feleszko

Mikrobiota jelitowa, składająca się z bakterii, wirusów, grzybów i archeonów, pełni kluczową rolę w zdrowiu człowieka, wpływając na: trawienie, syntezę witamin, układ odpornościowy i ochronę przed patogenami. Jej rozwój rozpoczyna się we wczesnym okresie życia, a kluczowe zmiany zachodzą w trakcie porodu, zwłaszcza drogami natury. Choć przez lata uważano, że środowisko płodowe jest sterylne, badania sugerują możliwość obecności mikroorganizmów lub ich DNA już w okresie prenatalnym. Sposób narodzin, dieta matki oraz skład i zawartość oligosacharydów mleka kobiecego (ang. human milk oligosaccharides, HMO) mają istotny wpływ na skład mikrobioty noworodka, co może determinować jego zdrowie w przyszłości. Poród drogą naturalną i karmienie piersią sprzyjają korzystnej kolonizacji mikroorganizmami, natomiast cięcie cesarskie, antybiotykoterapia, nadmierna higiena, unikanie kontaktu ze zwierzętami oraz drobnoustrojami mogą prowadzić do dysbiozy (zaburzeń równowagi mikrobioty). Ponadto, różnorodność mikrobiologiczna środowiska wpływa na rozwój odporności dziecka. Liczne badania wskazują, że bioróżnorodność mikrobioty, zarówno jelitowej jak i skórnej, jest kluczowa dla zdrowia, wpływając na odpowiedź immunologiczną i przyczyniając się do ochrony przed chorobami wynikającymi z zaburzonej regulacji immunologicznej, takimi jak: astma, atopowe zapalenie skóry, otyłość czy cukrzyca.

Zapraszamy do zapznania się z pełną treścią artykułu: https://www.standardy.pl/artykuly/id/2104


Podobne aktualności

Strona przeznaczona dla lekarzy i osób pracujących w ochronie zdrowia. Wchodząc tu, potwierdzasz, że jesteś osobą uprawnioną do przeglądania zawartych na tej stronie treści.