Oligosacharydy pokarmu kobiecego – dlaczego są ważne

2024-03-20

article image

Autor: Hanna Szajewska

Karmienie piersią przynosi liczne korzyści, w tym zmniejszenie ryzyka infekcji przewodu pokarmowego i układu oddechowego1, co w dużej mierze wynika z obecności w mleku matki substancji bioaktywnych, takich jak oligosacharydy pokarmu kobiecego (ang. human milk oligosaccharides, HMO). Jednak nie wszystkie matki mogą karmić piersią, nawet jeśli tego chcą. Inne świadomie wybierają  alternatywne rozwiązania, co jest ich prawem, które powinno zostać uszanowane. Z tego względu zawsze istniała i będzie istnieć potrzeba substytutów mleka kobiecego,niezależnie od skuteczności promowania karmienia naturalnego.

W ostatnich latach w wielu krajach, również w Polsce, pojawiły się preparaty zastępujące mleko matki, które zawierają biotechnologicznie produkowane HMO. Ich stosowanie jest uzasadnione rolą HMO w prawidłowym rozwoju mikrobioty przewodu pokarmowego i układu odpornościowego niemowląt.

Trwa dyskusja na temat nazwy dla odpowiedników HMO, co zostanie szerzej omówione w dalszej części publikacji. W artykule użyto terminu „HMO” dla oligosacharydów naturalnie występujących w mleku ludzkim oraz „analogi HMO” dla ich odpowiedników uzyskiwanych metodami przemysłowymi. Poniżej zostały przedstawione odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące obu rodzajów HMO.

■ Karmienie piersią jest związane z licznymi korzyściami, w tym zmniejszeniem ryzyka infekcji, m.in. dzięki obecności w mleku matki substancji bioaktywnych, takich jak oligosacharydy pokarmu kobiecego (HMO).

■ Niektóre matki, mimo chęci, nie są w stanie karmić piersią; inne świadomie wybierają alternatywne rozwiązania, co jest ich prawem, które powinno być  respektowane. W obu tych przypadkach dostępność wysokiej jakości substytutów mleka kobiecego jest niezbędna.

■ Oprócz naturalnych HMO występujących w mleku matki istnieją ich biotechnologicznie produkowane odpowiedniki, tzw. analogi HMO, stosowane w mleku modyfikowanym dla niemowląt.

■ Dodawanie analogów HMO do mleka modyfikowanego wynika z roli, jaką HMO odgrywają w prawidłowym rozwoju mikrobioty i układu odpornościowego niemowląt.

Pełna treść artykułu dostępna pod linkiem https://www.standardy.pl/artykuly/id/2017


Podobne aktualności