Spożywanie awokado przez ciężarną a mniejsze ryzyko wystąpienia alergii na pokarm u dziecka
.jpg)
Michał Pac
Opracowanie na podstawie: Cheng FW, Bauer E, Ford NA i wsp. Avocado consumption during pregnancy linked to lower child food allergy risk: prospective KuBiCo study. Pediatr Res 2025 Mar 7.
W marcu 2025 r. w internetowym wydaniu Pediatric Research ukazały się wyniki prospektywnego badania kohortowego Kupio Birth Cohort Study (KuBiCo), którego głównym założeniem jest zwiększanie wiedzy na temat czynników genetycznych, środowiskowych i związanych ze stylem życia w trakcie trwania ciąży, wpływających na zdrowie matek oraz ich dzieci. Celem badania była ocena wpływu spożywania awokado przez ciężarną na ryzyko wystąpienia alergii u dziecka.
Uzasadnieniem dla przeprowadzenia takiego badania były wyniki dotychczas opublikowanych badań, w których opisywano związek spożywania przez ciężarne niektórych pokarmów – głównie warzyw – z niższym ryzykiem występowania świstów oddechowych u ich dzieci w wieku 6,5 roku.
W badaniu KuBiCo spożycie awokado przez ciężarne oceniano za pomocą formularza online wypełnianego przez kobiety w I i III trymestrze ciąży. Jako spożywające awokado uznawano ciężarne, które deklarowały konsumpcję jakiejkolwiek ilości awokado (> 0 g) w I i/lub III trymestrze. Za niespożywające awokado uznawano kobiety, które nie włączały do diety żadnej ilości awokado ani w I, ani w III trymestrze. Po 12 miesiącach od rozwiązania ciąży, z wykorzystaniem kolejnego formularza, oceniano występowanie u dzieci objawów alergicznych, w tym kataru, napadowego oddechu świszczącego, wyprysku alergicznego i alergii na pokarm.
Spośród 4647 uczestniczek badania KuBiCo 2272 spełniały kryteria włączenia do analizy. Po dostosowaniu analizy do zmiennych współtowarzyszących (wiek matki, wskaźnik masy ciała, karmienie piersią, jakość spożywanej diety, stan cywilny) stwierdzono, że potomstwo kobiet spożywających awokado w trakcie trwania ciąży miało 43,6% mniejsze szanse na wystąpienie objawów alergii na pokarm w 12. miesiącu życia w porównaniu z potomstwem kobiet niespożywających awokado. Nie odnotowano istotnych różnic w przypadku innych objawów alergicznych.
Opisane w artykule wyniki wskazują, że spożywanie awokado przez ciężarne może mieć związek z mniejszym ryzykiem wystąpienia alergii na pokarm u ich dzieci. Efekt ten można by przypisywać składowi odżywczemu awokado (zawartość przeciwutleniaczy, błonnika i jednonasyconych kwasów tłuszczowych). Należy jednak pamiętać, że opisywane badanie miało również ograniczenia w postaci samodzielnego wypełniania ankiet przez uczestniczki oraz że niektóre objawy alergii na pokarm mogą się pojawiać po 12. m.ż.
Pełny opis badania jest dostępny pod adresem:
https://www.nature.com/articles/s41390-025-03968-4#Sec12
fot. https://www.pexels.com/pl-pl/
Podobne aktualności
Strona przeznaczona dla lekarzy i osób pracujących w ochronie zdrowia. Wchodząc tu, potwierdzasz, że jesteś osobą uprawnioną do przeglądania zawartych na tej stronie treści.